Metodologia
El SISEBIO es desenvolupa en parcel·les permanents. Aquestes són grans, quadrades, de 40 m de costat i dividides en 16 cel·les de 10 m de costat. La localització de la parcel·la està condicionada a representativitat de l’hàbitat de manera que aquest ha de ser el majoritari dins i fora, al seu entorn més immediat. Totes elles estan localitzades en terrenys públics, ja sigui patrimonials o municipals, i en espais de la xarxa Natura 2000.
Plantes vasculars
L’inventari de florístic de plantes vasculars es porta terme en cada una de les 16 cel·les de la parcel·la. De cada espècie se’n recull el valor del recobriment com a mesura de la seva abundància i en tres estrats verticals diferents: herbaci o llenyós baix, arbustiu i arbori. Cada any s’escull l’òptim fenològic de la parcel·la per fer el mostreig per maximitzar la riquesa, que dependrà sobretot del tipus d’hàbitat i de l’altitud en la que es troba la parcel·la. Les parcel·les es mostregen periòdicament en cicles de 3 anys.
Biodiversitat edàfica
Per cada parcel·la es seleccionen 5 punts de mostreig per prendre cores de sòl intacte fins a 10 cm de profunditat que s’homogeneïtzen en un sola mostra. Aquestes mostres s’utilitzen per a les extraccions directes de material genètic de fongs, bacteris, protozous. L’extracció de nematodes es fa mitjançant embuts Baerman i els microartròpes mitjançant embuts Berlese.
La riquesa biològica de diferents grups edàfics mitjançant la tècnica genètica basada en l’extracció d’ADN, amplificació i seqüenciació massiva de regions conservades d’aquests grups biològics però variable entre tàxons dins d’aquests (barcodes). Un cop seqüenciats i quantificats, és possible estimar la riquesa de seqüències (anomenades operational taxonòmic units o OTUs), a partir del material genètic extret de la mostra de sòl o dels d’individus extrets d’artròpodes i nematodes.
EStructura de l'hàbitat
El mostreig de l’estructura de l’hàbitat té dos components principals: la vegetació i el sòl. A cada parcel·la, independentment del seu tipus de formació vegetal es caracteritzen els següents elements: l’arbrat viu i mort, la regeneració, la fusta morta a terra, els estrats de vegetació (herbàcia, arbustiva i arbòria), i el substrat.
Les característiques fisicoquímiques del sòl també es mostregen a totes les parcel·les amb els següents paràmetres analítics edàfics: pedrogositat, humitat, pH i conductivitat, porositat, textura, carbonats, nitrogen, carboni orgànic, i matèria orgànica.
protocols de mostreig
Proposta metodològica per a l’avaluació i seguiment de la biodiversitat edàfica.