Parcel·les

La xarxa del SISEBIO és de caràcter permanent per poder desenvolupar el seguiment a llarg termini de les comunitats de flora i biodiversitat del sòl sempre en les mateixes parcel·les. Estan repartides en les principals formacions vegetals naturals i seminaturals de Catalunya. Actualment està composta per un centenar, bona part d’elles localitzades en espais naturals de protecció especial, i totes en espais de la xarxa Natura 2000.

 

Les parcel·les són quadrades, de 40 m de costat (1.600 m2). Cada parcel·la està dividida en 16 cel·les de 10 m de costat. En cada cel·la es mostregen tots els elements que caracteritzen l’hàbitat de la parcel·la i es desenvolupen els mostrejos dels inventaris florístics. En 5 punts, en el centre de la parcel·la i en 4 punts a 14,5 m d’aquest en les direccions en forma de creu, es prenen les mostres de sòl a per a determinació de la biodiversitat del sòl.

 

Les parcel·les són representatives de les formacions de boscos, matollars, prats i herbassars i tarteres més representatives. La selecció d’aquestes formacions s’ha realitzat a partir de l’agrupació dels hàbitats de la Cartografia del Hàbitats de Catalunya (CHC50 v2).

Per millorar la representativitat de les situacions
ambientals de les formacions vegetals, aquestes s’han combinat amb els climes
de Catalunya. Així doncs, algunes formacions estan representades en diversos
climes, en aquells on també són representatius.