Què és sisebio?
El SISEBIO és un projecte de seguiment de la biodiversitat terrestre que es desenvolupa en parcel·les permanents en hàbitats naturals i seminaturals que són més representatius a Catalunya.
L’objectiu principal és determinar les tendències de l’estructura i composició de comunitats d’organismes terrestres, de plantes i biodiversitat del sòl i, a partir d’aquestes, generar indicadors del l’estat de conservació del medi natural i quina determinar quines són les pressions i amenaces del canvi global relacionades. El SISEBIO és una eina de coneixement a llarg termini per facilitar la presa de decisions als actors de la gestió ambiental enfront a l’emergència climàtica i a l’ús sostenible dels recursos naturals.
El projecte està finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i coordinat pel CREAF.
Plantes vasculars
Les plantes vasculars tenen un paper crucial en el funcionament dels ecosistemes. El seu paper és crucial en estructurar i proporcionar hàbitats per una àmplia gamma d’organismes, dels insectes i ocells fins a mamífers i bacteris. Les plantes proporcionen estructura i estabilitat als ecosistemes per participar en els fluxos de carboni, aigua i nutrients dels ecosistemes. Son clau en el manteniment dels ecosistemes terrestres mitjançant l’estabilització dels sòls, el cicle del carboni i la moderació del clima. El desenvolupament d’inventaris florístics permet quantificar la riquesa de plantes i l’abundància de les espècies gràcies a l’expertesa de botànics.
Biodiversitat edàfica
Els organismes que viuen al sòl són claus en aspectes cabdals del funcionament dels ecosistemes terrestres. En el cicle de nutrients i descomposició de la matèria orgànica descomponen les plantes i els animals alliberant nutrients emmagatzemats i convertint-los en formes utilitzables per les plantes. Juguen un paper important en el manteniment de la fertilitat, l’estructura, el drenatge i l’aeració del sòl.
La dificultat històrica per investigar organismes edàfics per la seva mida petita i l’opacitat del sòl ha estat superada per l’actual capacitat de seqüenciació genètica, que permet obrir la caixa negra que suposa la biodiversitat del sòl. En el SISEBIO es fa seguiment de 5 grups d’organismes del sòl: bacteris, fongs, protists, microartròpodes i nematodes mitjançant la seqüenciació massiva (metabarcoding).
Estructura de l'hàbitat
Per complementar el seguiment de les comunitats també es desenvolupa el seguiment dels canvis en termes d’estructura de la vegetació, propietats fisicoquímiques del sòl i de les pressions i amenaces en relació als usos humans històrics i actuals de les parcel·les i el seu entorn.
Altres seguiments
Les parcel·les del SISEBIO també s’estan utilitzant per fer seguiment d’altres aspectes del funcionament i composició dels hàbitats. Per exemple s’avaluen les conseqüències sobre la flora nemoral del boscos i boixedes afectats per l’eruga del boix (Cydalima perspectalis) o en pinedes pi negre dels pirineus es monitoritza l’evolució de les poblacions del liquen Letharia vulpina.
fotografies
.
Previous slide
Next slide